© Rene Knoop

Symfonisch orkest met toptalenten viert eerste lustrum

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Ze komen uit alle windstreken van ons land: 75 talentvolle, jonge musici die studeren aan conservatoria of anderszins muzikaal ver gevorderd zijn. Onder leiding van de in de Achterhoek geboren en getogen Pim Cuijpers en met medewerking van twee topsolisten vieren ze zondag 20 augustus in het Ludger College het eerste lustrum van het Nederlands Symfonie Project. “Ook als je niets met klassieke muziek hebt, kom en laat je verrassen”, stelt Cuijpers voor.

Vijf jaar geleden richtte de jonge Pim Cuijpers de stichting Symfonie in de Achterhoek op. “De belangrijkste reden was dat muzikale vrienden op het conservatorium aangaven dat ze zo weinig in orkestverband konden spelen en de charme en het plezier ervan misten. Daarnaast was ik in die tijd actief op zoek naar een omgeving of project waar ik dirigeerervaring kon opdoen. In de wetenschap dat conservatoriumstudenten op zoek waren naar een ervaringsplek en het mij prachtig leek om ervaring op te doen met een orkest met jonge, getalenteerde musici, groeide het geloof in de haalbaarheid van dit project.”

Sander van der Linde, voorzitter: “Het doel van de stichting, om met getalenteerde conservatoriumstudenten op een hoog niveau mooie klassieke muziek te maken en veel mensen daarvan te laten genieten, werkt. Dat ligt mij aan het hart: mensen laten genieten en een plek creëren voor verbinding, want muziek verbindt.”
Inmiddels is de naam veranderd in Nederlands Symfonie Project.

Groepsenergie
Nu komen zo’n 75 jonge musici, in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar, woensdag 16 augustus naar Doetinchem om – als groep – te bivakkeren op een plek in de regio en ’s morgens, ’s middags en ’s avonds intensief te repeteren in de aula van het Ludger College onder leiding van Cuijpers, die onder andere sinds 2015 vaste dirigent is van het Utrechts Kamerorkest Trajectum en sinds 2016 van het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum.

Na thuis flink gerepeteerd te hebben, wordt er in de qua akoestiek goede zaal samengespeeld en gepolijst. Cuijpers: “Het is heel interessant om met mensen van zo’n niveau te werken. Je houdt elkaar scherp. Dat geeft een gezonde focus. Je stijgt dan als het ware boven jezelf uit. Qua groepsenergie betekent het dat een en een drie wordt.”

Ingezet wordt op het Celloconcert in b mineur, opus 104 van Antonín Dvorák en de Vierde Symfonie in G majeur van Gustav Mahler.

Twee topstukken vormen dit Boheemse programma. Het wereldberoemde celloconcert is vol van lyriek en dialoog tussen solist en orkest. “Een lust voor alle musici.”

In Mahlers Vierde, dat karakteristiek ingeluid wordt door de arrensleebellen, beschrijft de componist de reis naar het hemelse. De concertmeester speelt er een prominente rol in als solist in de Skelettendans. “Het werk staat garant voor een uur lang betovering.”

Veelbelovend
Omdat het orkest bestaat uit jonge mensen, worden ook jonge solisten uitgenodigd om mee te werken. Veelbelovend cellotalent Anastasia Feruleva, finaliste van het Nationaal Cello Concours van de (Amsterdamse) Cello Biënnale 2016, zal inspireren in Dvorák’s celloconcert. De van geboorte Russische studeerde af aan de Young Talent Music School van het prestigieuze Conservatorium van Sint Petersburg. Daarna studeerde ze onder andere aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Feruleva treedt in diverse landen op bij festivals.

Sopraan Jeannette van Schaik zingt Das himmlische Leben in het slotdeel van Mahlers Vierde. De soliste studeerde veertien dagen geleden met een negen af aan de Dutch National Opera Academy (Amsterdam/Den Haag). “Zij behoort tot de crème de la crème onder de twintigers.”

Het concert wordt gegeven in de aula van het Ludger College, Holterweg 121, Doetinchem. Aanvang is om 15.00 uur. De deuren gaan om 14.30 uur open. De entree is gratis, na afloop wordt een vrije gift op prijs gesteld. Tijdens de repetities mag men op donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur binnenlopen om te luisteren.

Op maandag 21 augustus speelt het orkest het slotconcert in de NedPhO-Koepel in Amsterdam.